Dnia 4 grudnia uczniowie klasy Vc i VIc wraz z panią Martą Trzebiatowską i panią Anetą Marzec w ramach prezentu mikołajkowego udali się na czekoladowe warsztaty do Pijalni Czekolady i Kawy - Belgian Chocolate Club. Na początku spotkania osoba prowadząca warsztaty omówiła program zajęć i rozdała uczniom przygotowane fartuchy i czapki. Następnie uczniowie otrzymali trzy tubki z rozgrzaną czekoladą – gorzką, mleczną i białą. Mieli za zadanie odrysować szablon przy pomocy płynnej czekolady. To zadania sprawiło dzieciom wiele radości. Nie tylko rysowały, ale również oblizywały palce i tubki. Później uczniowie oglądali film na temat powstawania czekolady. Kolejnym punktem programu było wykonywanie owocowych szaszłyków i jedzenie ich z płynną ciepłą mleczną czekoladą. Na końcu uczniowie wypili ciepłą czekoladę i został rozstrzygnięty konkurs na najpiękniej odrysowany szablon żółwia.
Laureatami zostali następujący uczniowie: Julita Toporowska Vc, Wiktoria Wąsicka VIc
- Małgorzata Myszak Vc,
- Agata Krych VIc i
- Szymon Pająk VIc.
- Zwycięzcy otrzymali słodkie upominki.
Wizyta w Pijalni Czekolady na długo pozostanie w pamięci uczniów i ich wychowawców.
Długoletnie badania naukowe potwierdzają wiele pozytywnych skutków jedzenia czekolady!
Oto kilka interesujących faktów:
- Czekolada zawiera przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed uszkodzeniami i starzeniem.
- Podczas jedzenia czekolady wydzielają się endorfiny, czyli hormony szczęścia.
- Zawarte w czekoladzie kakao hamuje rozwój bakterii wytwarzających kwasy, które trawią nasze zęby.
- Zastąpienie wysokokalorycznego deseru małą porcją dobrej czekolady pozwala zrzucić nadwagę bez odmawiania sobie słodyczy.
- Czekolada jest doskonałym źródłem potasu, żelaza, fosforu, cynku i miedzi.
źródło: http://www.manufakturaczekolady.pl