Tematem przewodnim DRUGIEGO – CZERWONEGO TYGODNIA ZDROWIA, było zdrowe odżywianie, czyli wartościowe i w pełni zbilansowane posiłki, których podstawą są oczywiście świeże warzywa i owoce. Tydzień obfitował w atrakcje kulinarne prezentowane przez uczniów klas pierwszych. Były to przepyszne przekąski w postaci między innymi owocowo-warzywnych sałatek, szaszłyków, koreczków i babeczek, które mieliśmy możliwość próbować na przerwach śródlekcyjnych od 3 do 7 kwietnia 2017 r.
5 kwietnia kontynuowano II etap konkursu KLASA PROMUJĄCA ZDROWIE. Tego dnia należało oczywiście ubrać się na czerwono i przynieść ze sobą zdrową przekąskę do drugiego śniadania. Uczniów ubranych na czerwono i tych ze zdrowym akcentem żywieniowym przeliczali (już tradycyjnie) przedstawiciele samorządu uczniowskiego. Wyniki tego zadani przeliczone procentowo posłużą oczywiście do przygotowania klasyfikacji podsumowującej konkurs.
Z kolei 7 kwietnia w Światowy Dzień Zdrowia został przeprowadzony szkolny konkurs – Co wiem o zdrowiu? W konkursie wzięli udział chętni uczniowie naszego gimnazjum. Uczniowie zmagali się z testem składającym się z 40 zamkniętych pytań. Można było wśród nich znaleźć proste pytania takie jak ilość posiłków w ciągu dnia, ilość wypitej wody, o czym informuje nas wskaźnik BMI, nazwa diety bezmięsnej, czy przykłady produktów bogatych w tłuszcze. Ale były też pytania, które sprawiły naszym uczniom spory problem jak na przykład przykłady makroelementów, choroby powodowane przez niedobory witamin, warzywa bogate w witaminę C, podstawa piramidy zdrowia czy produkty najbardziej wartościowe pod względem żywieniowym.
Do II etapu konkursu zakwalifikowało się dziesięcioro uczniów z najlepszym wynikiem: Patrycja Jańczak, Klaudyna Krukowska, Adrianna Gorlas, Martyna Czaińska, Zuzanna Kupich, Paulina Dolla, Małgorzata Mateja, Nikodem Grodzicki, Wiktoria Zygmunt i Marta Michalak. Wszystkim chętnym uczniom sprawdzającym swoją wiedzę o zdrowiu DZIĘKUJEMY za udział w teście, a zwycięzcom I etapu GRATULUJEMY i życzymy powodzenia w drugie części konkursu, która odbędzie się 24 kwietnia.
Podsumowując tydzień czerwony nie da się nie zauważyć, iż korytarze naszej szkoły zrobiły się zdrowo – kolorowe. To część wizualna przygotowująca nas do podsumowania kolorowych tygodni. O wystrój zadbały pp. Sławomira Lewińska i Bożena Forecka przygotowując z uczniami warzywa i owoce w kolorach przewodnich Miesiąca Zdrowia, czyli zielonym, czerwonym i żółtym. Natomiast drzwi sal lekcyjnych wzbogacono o kolejne elementy, tym razem czerwone motywy owoców i warzyw.
Wszystkim osobom zaangażowanym w zadania tygodnia czerwonego SERDECZNIE DZIĘKUJEMY i oczywiście zapraszamy do dalszej zabawy. Jednocześnie przypominamy, że po wiosennej przerwie świątecznej odbędzie się TYDZIEŃ ŻÓŁTY poświęcony działaniom ekologicznym.